Šafráno-kokosová polévka se špenátem

Včera jsem si udělal naprosto úžasnou polévku z knihy “Kuchařka podle jógy” od Bettiny Matthaeio a Anny Trökes. Poprvé jsem při vaření použil šafrán (dokonce v BIO kvalitě) a musím říct, že toto koření jsem si ihned zamiloval.

Recept pro 2 osoby:

  • 350g moučných varných brambor
  • 1/4 l zeleninového vývaru
  • 1 špetka šafránu
  • 150g listového špenátu
  • 10g čerstvého zázvoru
  • 1 šalotka
  • 200ml kokosové vody
  • 100ml kokosového mléka (z plechovky)
  • sůl
  • černý pepř čerstvě mletý
  • kajenský pepř
  • 1-2 ČL limetkové šťávy
  • 2 ČL oleje

Porce cca 250 kcal, 8g bílkovin, 7g tuku, 41g sacharidů.

1

Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky. Spolu s vývarem přiveďte k varu a vařte asi 20 min. Mezitím v hmoždíři rozmělněte vlákna šafránu, smíchejte s 2 PL teplé vody a nechejte odstát. Špenát pořádně omyjte, odstraňte žilky, větší listy trochu natrhejte. Zázvor a šalotku oloupejte, obojí nakrájejte na kostičky.

2

Brambory ve vývaru rozmixujte. Přidejte kokosovou vodu, kokosové mléko a směs šafránu a na mírném ohni nechejte vařit 4-6 minut. Dochuťte solí, pepřem, kajenským pepřem a limetkovou šťávou.

3

Rozpalte olej, šalotku na něm nechejte zesklovatět. Přidejte zázvor a poduste asi 1-2 minuty. Přidejte mokrý špenát a nechejte asi 3 minuty povadnout. Dobře vymačkejte a osolte, dejte do polévky a nechejte asi minutu probublat.

Poznámky

Neměl jsem doma vše, tak jsem dělal trochu jednodušší variantu, například místo vývaru jsem dal jen vodu s trochou Podravky (jo vím – hrozná zhovadilost), na kokosovou vodu jsem se také vykašlal a použil místo toho více kokos. mléka. Špenát jsem měl k obědu, tak jsem jen osmahnul zázvor a přihodil do polévky. Pepř jsem použil jen černý. Brambory jsem po uvaření nemixoval, ale jen rozšťouchal ve vodě. Ale i tak byla polévka luxusní.

This entry was posted on Saturday, September 28th, 2013 at 10:40 and is filed under Blog. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply